Je omslagpunt bepalen kun je zelf doen met een veldtest, voorafgaand aan een clinic voor hardlopen in hartslagzones. Je gaat 30 minuten zo hard lopen als je kunt, je probeert een zo groot mogelijke afstand af te leggen. Doe deze time trial daarom alleen als je helemaal goed bent uitgerust en je op en top fit bent! 

Vooraf

  • Deze test is alleen voor half gevorderde tot gevorderde lopers, voor beginners is deze test te zwaar.
  • Idealiter loop je met een hartslagband, dit is nauwkeuriger dan een sporthorloge. Loop je zonder band, zorg er dan voor dat je horloge voldoende stevig om je pols zit.
  • Zoek een vlak parcours waar je ongestoord 30′ achterelkaar kunt hardlopen zonder te hoeven stoppen. Tip voor Den Haag: het Zuiderpark heeft asfaltrondes van 2,2 en 2,5 kilometer met elke 100m gemarkeerd, vooral ‘s ochtends kun je hier ongestoord hardlopen. Het park is ‘s avonds verlicht, ook een aantal dwarspaden, en parkeren is gratis op de parkeerplaats bij de Sportcampus.

Test bepalen omslagpunt

  • Loop 15′ goed warm, zorg ervoor dat je hele lichaam warm is en doe ook wat dynamische warming up-oefeningen.
  • Loop vervolgens 30′ op een tempo dat je niet heel veel langer dan die 30′ kunt volhouden. Let op: hoe gelijkmatiger je loopt hoe nauwkeuriger het resultaat, start dus niet te snel! In die 30′ onthoud je je hartslag na 10′ en na 30′. Het gemiddelde hiervan is je omslagpunt, behoorlijk nauwkeurig. Je gemiddelde snelheid in die 20′ is je omslagsnelheid. Uuiteraard kun je ook je horloge uitlezen.
  • Na 30′ loop je 15′ heel rustig uit, let er ook op dat je ademhaling weer goed tot rust komt, adem diep in en uit. Licht strekken na 15′.

 

→ Terug naar Clinics lopen in hartslagzones met achtergrondinformatie over je omslagpunt, oftewel je anaerobe drempel